Om kurset “Skævheder i spædbarnet”
Skævhed hos spædbarnet kan skyldes flere forskellige årsager, herunder funktionelle forhold, neurologiske forhold eller stramhed i vævet. Det er absolut essentielt at skelne mellem de forskellige årsager, for at kunne tilbyde den bedste og mest effektive behandling.
Kurset klæder dig på til at undersøge, vurdere og differentiere årsagen hos det enkelte barn, og giver dig værktøjer til at tilrettelægge og gennemføre en effektiv indsats. Du vil lære om tilpassede tiltag og indsatser, der bidrager til at minimere både kosmetiske og funktionelle eftervirkninger af skævhederne.
Kurset består dels af en online del, der giver dig et solidt teoretisk fundament, suppleret med kliniske overvejelser og faglige refleksioner i form af videocases, og dels af en workshop, hvor vi anvender den teoretiske viden på live-cases.
På dette kursus lærer du om:
Kurset her klæder dig på til at give en kvalificeret håndtering af skævheder i krop og kranie hos spædbørn og bidrage til at minimere både kosmetiske og funktionelle eftervirkninger, der følger med disse skævheder.
Skævheder i kroppen
- Vi dykker ned i udviklingen af barnets naturlige bevægemønster, herunder hvorfor nyfødte er skæve per definition, og hvornår vi kan forvente, at asymmetrien aftager.
- Du får indsigt i, hvad forskningen siger om årsagerne og risikofaktorerne bag skævhederne.
- Du lærer at identificere de forskellige årsager, såsom funktionelle forhold, neurologiske forhold eller stramhed i vævet, og hvordan du differentierer mellem dem.
- Vi gennemgår behandlings- og træningstiltag, der kan rette op på asymmetrien.
Skævheder i kraniet (plagiocephali og bradycephali)
- Du får viden om de underliggende årsager og lærer at skelne mellem kraniosynostoser og lejringsbetinget plagiocephali, samt hvornår det er nødvendigt at henvise til yderligere undersøgelse.
- Du lærer, hvordan du vurderer og beskriver plagiocephali, og hvilke faktorer der påvirker prognosen for skævheden. Vi ser også på, hvor lang tid det tager at rette op på kranieskævheder.
- Vi arbejder med at tilrettelægge en effektiv indsats og omsætte din viden fra basiskurserne til praktiske værktøjer til det skæve spædbarn.
- Du får indsigt i, hvordan du vejleder i lejring og brug af lejringspuder, hjelme og andre indsatser i hjemmet.
Kongenital torticollis
- Vi dykker ned i begrebet torticollis og lærer at differentiere mellem de forskellige typer af kongenital torticollis, samt hvorfor denne skelnen er vigtig.
- Du lærer om det naturlige forløb af muskulær torticollis og hvorfor tilstanden ofte overses i de første leveuger.
- Få kendskab til evidensbaseret behandling og håndtering af torticollis; vi gennemgår betydningen af strækøvelser, hvordan de udføres bedst, og i hvilken dosering.
- Du lærer om prognostiske faktorer og længden af behandlingen/indsatsen.
- Vi reflekterer over mulige langtidskonsekvenser, hvis barnet ikke opnår fuld bevægelighed.
- Hør fra en børneorthopæd om operation af muskulær torticollis; hvornår det vælges, og hvad prognosen for operationen er.
Eftervirkninger af skævheder hos spædbarnet
- Få svar på, hvordan skævheder hos spædbarnet kan påvirke barnet senere i livet; hvad forskningen viser.
- Vi giver en teoretisk gennemgang af, hvordan skævheder hos spædbarnet kan påvirke hjernens udvikling, rumfornemmelse og den vestibulære sans.
Brug for overnatning?
Vi kan anbefale at booke en overnatning hos Danhostel Brande, der tilbyder 15% rabat på værelsesprisen i forbindelse med vores kurser.
Kontakt Danhostel Brande på mail@brandevandrehjem.dk eller tlf. 21260786.
Undervisningsform
Kurset omfatter et spændende digitalt læringsforløb kombineret med et praktisk seminar.
Det digitale læringsforløb består primært af teoretisk indhold suppleret med kliniske overvejelser og videocases. Denne kombination sikrer en grundig forståelse og anvendelse af teorien.
Undervisningsmaterialet bliver tilgængeligt 6 uger før det praktiske seminar, hvilket giver dig tid til at studere og reflektere over materialet inden den praktiske opfølgning på seminaret. På seminaret bygger du videre på din teoretiske viden og får muligheden for at anvende det lærte i praksis.
Efter seminaret vil du fortsat have adgang til undervisningsmaterialet i 6 uger, så du i alt har 12 ugers adgang. Dette sikrer, at du kan integrere din nye viden effektivt i din kliniske hverdag.
Byg videre på din grundviden
Vores vidensunivers er bygget op om Corecare basiskurserne, der er skabt til at give dig en solid grundviden - også selvom du er erfaren inden for dit fag.
Basiskurserne er adgangsgivende til en række specialekurser og workshops, der er skabt for at klæde dig godt på til at håndtere de emner og problemstillinger, som du typisk vil møde i dit arbejde med babyer og børn.
Når du har gennemført Corecare basis 1 & 2, kan du frit vælge mellem de øvrige kurser.
Du kan læse mere og se alle vores kurser til manuelle behandlere herunder.